Lopen ensimmäisen tekonurmikentän avajaisia juhlittiin Launosissa torstaina 13.8. Aurinkoisena avajaisiltana paikalla oli väkeä mukavasti seuraamassa rentoa juhlatilaisuutta.

Illan juonnosta vastasi Lopen kunnan liikuntaohjaaja Satu Suomalainen ja avaussanat lausui kunnanjohtaja Mikko Salmela. Hän iloitsi tekonurmikentän olevan merkittävä parannus loppilaisille jalkapallon ja pesäpallon harrastajille. Puheessaan Salmela taustoitti syitä, joiden vuoksi tekonurmikentän rakennuspaikaksi valikoitui Lopen kolmesta taajamasta juuri Launonen.

-Paikasta käytiin toki keskustelua. Launosten hiekkakenttä tarjosi hyvän pohjan, jolle tekonurmikenttä voitiin rakentaa kohtuu pienellä työmäärällä ja kohtuullisin kustannuksin. Toinen merkittävä syy on tietenkin pääosin Launosiin toimintansa keskittänyt ja vuodesta 1992 aktiivisesti toiminut FC Loppi.

-Tiedän, että kenttä on hieno ja tiedän, että siitä olisi voitu parempikin saada. Toivon silti, että  kenttä antaa uutta kipinää futareille, pesäpalloilijoille ja muillekin kentän käyttäjille, Salmela sanoi.

Jalkapallolla on todellakin vaikutusta yhteiskunnallisesti ja siihen kannattaa panostaa – Jouni Koivuniemi
Jouni Koivuniemi kertoi jalkapallon merkityksestä Suomessa. Hän myös kiitteli Lopen kuntaa satsauksesta jalkapallon eteen.

Jalkapallo on merkittävä liikuttaja Suomessa

Suomen Palloliiton terveiset ja onnittelut Lopelle toi läntisen alueen aluepäällikkö Jouni Koivuniemi. Hän kertoi tekonurmikenttärakentamisen olevan Suomessa edelleen runsasta. Maan ensimmäiset tekonurmikentät rakennettiin 2000-luvun alussa ja tällä hetkellä näitä vanhimpia kenttiä uusitaan. Koivuniemi kertoi lisäksi Suomalaisen jalkapallon ja futsalin hiljattain hyväksytystä strategiasta seuraavalle neljälle vuodelle. Siinä missiona on “jalkapalloa jokaiselle”.

-Pyrkimyksenä on olla suurin laji kentällä ja sen ulkopuolella. Tässä kasvava pelaajamäärä on merkittävin asia ja sen saavuttamiseksi tärkeää ovat hyvät olosuhteet, kuten täälläkin nyt on, Koivuniemi totesi.

Koivuniemi kertoi vielä lyhyesti jalkapallon yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta Suomessa euroina, valottaen UEFA SROI mallinnuksen tuloksia. Sen mukaan suomalaisen jalkapallon hyöty yhteiskunnalle vuosittain on 1,24 miljardia euroa.

-Ihan mistään pienestä liikkuttelusta ja hommasta ei ole siis kyse. Luku muodostuu siitä, että laskelmien mukaan esimerkiksi säästöt terveydenhuollossa jalkapallon osalta ovat 349 miljoonaa euroa ja taloudelliset säästöt sosiaalimenoissa 444 miljoonaa euroa. Jalkapallolla on todellakin vaikutusta yhteiskunnallisesti ja siihen kannattaa panostaa, Koivuniemi sanoi ja kiitteli Lopen kuntaa satsauksesta jalkapallon eteen. Samalla hän toivoi Lopen tekonurmikentälle hyvää ja fiksua käyttöä.

Lopuksi Jouni Koivuniemi ojensi FC Lopelle “tupaantuliaislahjaksi” ison kassillisen uusia jalkapalloja.

Minä olisin pienenä varmaan jäänyt asumaan tänne, jos tällainen kenttä olisi ollut meidän aikaan. – Phondo Wälläri

Työtä unelmien eteen

Nuoren pelaajan näkökulmaa avajaisjuhlassa edusti FC Lopesta Suomen jalkapallohuipulle yltänyt Phondo Wälläri, kertoen oman jalkapallotarinansa. Lajiin hän oli ihastunut jo ensitreeneistään lähtien, ollessaan alakoulun toisella luokalla.

FC Lopelta Suomen jalkapallohuipulle kohonnut Phondo Wälläri kertoi Launosten tekonurmikentän avajaisissa oman jalkapallotarinansa.

-Joka päivä pelasimme kavereiden kanssa koulussa, vapaa-ajalla hiekkakentällä, nurmikentällä ja varsinkin kotipihalla. Vieläkin muistan ensimmäisen pelin, jonka kylläkin hävisimme noin 21-1. Jokainen peli, minkä pelasimme, hävisimme ja isoin luvuin. Jokaiseen peliin kuitenkin lähdimme aina intoa ja uskoa puuskuen. Minulla oli jo alusta lähtien unelma pelata jalkapalloa ammattilaisena, Wälläri kertasi uransa alkuvaiheita.

Harrastuksen edetessä kohti ammattitasoa, Wällärin tie vei FC Lopesta Riihimäelle ja siitäkin eteenpäin. Pallokerho Keski-Uudessamaassa ollessaan hän pelasi ikäluokkansa SM-sarjoja ja oli mukana junnumaajoukkuetoiminnassa. Hänet myös palkittiin historian nuorimpana PKKU:n vuoden pelaajana. Tuolloin yhdeksättä luokkaa käyvä jalkapalloilija oli suosittu ja moni halusi ryhtyä Wällärille agentiksi. Sponsorointisopimuskin syntyi. Lopulta Wälläri oli pelaamassa jopa miesten edustusjoukkueessa ja pelimatkoilla mukana oli Jari “kuningas” Litmanen.

Nykyisin Phondo Wälläri kertoo pelaavansa jalkapalloa rennommalla otteella.

-On upeaa, että Launosiin on rakennettu näin hieno tekonurmikenttä. Käykää aktiivisesti pelaamassa, tulkaa pitämään hauskaa ja viettämään aikaa liikunnan parissa. Jos jollain on unelma fudiksen suhteen, niin uskokaa itseenne. Tehkää töitä ja olkaa omistautuneita, koska kaikki on mahdollista. Minä olisin pienenä varmaan jäänyt asumaan tänne, jos tällainen kenttä olisi ollut meidän aikaan, Wälläri sanoi lopuksi.

Tekonurmikentän avauspotkun suorittivat Mikko Salmela ja Jouni Koivuniemi.

Puheiden päätyttyä olikin sitten odotettu hetki eli kentän avauspotku. Sen suorittivat Mikko Salmela ja Jouni Koivuniemi. Tilaisuuden päätteeksi nautittiin vielä kahvitarjoilusta.

Avajaisohjelman jälkeen kenttä otettiin heti tosikäyttöön, kun samaisena iltana upouudella kentällä kisattiin ensimmäiset piirisarjan pelit. Peleissä oli mukana FC Lopen P10 -joukkue sekä vierailevina joukkueina Toijalan Pallo (TP-49), Hämeenlinnan Jalkapalloseura (HJS), Janakkalan Pallo JanPa sekä Lammin Veto (LaVe).

Tekonurmikentän avajaiset järjesti Lopen kunnan liikuntatoimi ja FC Loppi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän