Suomalainen pitkän linjan artisti, tuottaja ja biisinikkari Maiki eli Mikke Neuvonen julkaisi perjantaina 7.8. uuden singlen nimeltään Eilisii. Maikin lisäksi singlellä esiintyvät kolme muuta suomalaista eturivin rap-artistia Uniikki, Tuomas Kauhanen ja PistePiste.

Eilisii on mukaansa tempaava takauma räppäreiden nuoruusvuosiin. Se kertoo ajasta, jolloin rap-musiikki ei vielä ollut vakiinnuttanut asemaansa vakavasti otettavana musiikkigenrenä.

-Silloin sessioitiin enemmän yhdessä posseträkkien äärellä ja pidettiin kivaa ilman, että mietittiin hittejä, Maiki taustoittaa.

Kovan luokan tuottaja

Biisinikkarina Mikke Neuvonen on monen suuren artistin ja bändin kappaleiden takana, kuten Uniikki, Spekti, Poju ja Petri Nygård. Hänen tekemiään kappaleita on striimattu suoratoistopalveluissa yli 35 miljoonaa kertaa.

Osalle Maiki on tuttu hänen soolokappaleistaan, kuten Mielipuolii, Sylkee tai Mä En Pelkää Pimeet. Osalle artisti on taas tutumpi esimerkiksi kansainvälisestä hitistä EZ4ENCE tai DEM:in Miljoona taalaa tai Murhaaja. Maikin kynästä on syntynyt muun muassa Petri Nygårdin Nössö, joka sai tänä vuonna tripla-platinaa.

Luonteva kokoonpano

Eilisii -kappale sai alkunsa, kun Maikilla oli jo jonkin aikaa ollut ajatus yhteistyöstä Uniikin ja Tuomas Kauhasen kanssa.

-Piti vain ensin löytää oikea aihe ja oikea biitti. Jokunen kuukausi sitten sain aikaiseksi tällaisen old school-henkisen Westcoast -biitin. Sitten laitoin pojille viestiä, että hyppäävätkö kelkkaan. Molemmat olivat fiiliksissä ideasta, Maiki kertoo.

Kertosäkeeseen Maiki pyysi vielä DEM -kokoonpanosta tutun PistePisteen. Tämä artistiporukka oli muutoinkin Maikille luonteva valinta kappaleeseen, sillä heillä kaikilla on myös muutakin yhteistä kuin räppääminen.

-Uniikki oli ensimmäinen levyttävä artisti, joka otti multa biitin käyttöön ja julkaisi Tikis-nimisen singlen, sekin taitaa tänä vuonna mennä kultaa. Tuomakselle ollaan tehty pari biisiä ja nykyään tulee keikkailtua hänen kanssaan ympäri Suomea.

Kappaleen tekovaiheista Maiki kertoo vielä sen, että jokainen artisti on saanut kertoa omassa säkeistössään juuri siitä, mistä hän on halunnut. Biisin miksauksessa Maiki yleensä tekee pieniä hienosäätöjä studiollaan ja sitten muut tekijät miksaavat kappaleen loppuun.

-Toki jos mun narsistinen muusiikkivaisto haluaa, niin takapiruna pyydän muutoksia. Tässä kappaleessa painotin, että basson pitää tulla iholle.

Tekstien synnystä Maiki valottaa sen verran, että yleensä ne kypsyvät hänellä vuosia.

-Tässäkin kappaleessa on muutamia säkeistön osia, jotka on keksitty joskus kuutisen vuotta sitten. Silloin aika vain ei ollut tarpeeksi kypsä tai en ollut vielä valmis tekemään mitään “aika kultaa” -biisejä, Maiki sanoo.

Throwback Loppi-Launonen

2000-luvun alusta lähtien musiikkia tehneen Maikin juuret ovat Lopen Launosissa ja kouluaan hän kävi Lopen koulussa. Artistin ensimmäinen bändi oli Launosissa vuonna 2001-2002 perustettu 12540 Records, joka teki musiikkia autotalliin rakennetulla studiolla. Valtavirtaa vastaan kulkeneelle räppärin alulle nuoruusvuodet eivät olleet aina helppoja. Positiiviisen ajattelumallin omaavana hän käänsi hankaluudet kuitenkin lopulta omaksi vahvuudekseen.

-Vaikeat asiat ovat yleensä niitä, joista oppii eniten. Se pitää yllä myös mielenkiinnon. Yläasteella jengi tiesi jo vähän räpistä, mutta ei ollut niin paljon oman kylän räppääjiä, että olisi ollut “siisti juttu” räpätä.

-Lopella oli joku vanhempien kundien räppijengi, joka heitti meille junnuille löylyä jossain Loppi-biisissä. Silloin mietin, että te voitte pitää hallussa koko Lopen, mutta minä teen isompia juttuja!

Aikoinaan 12540 Recordsissa mukana olleen, niin ikään launoslaiset juuret omaavan, Sami Tammisen kanssa Maiki on muistellut myös eilisiä ja sitä, miten paljon niistä ajoista he kaikki ovat kasvanee.

-Junnuaikoina kelattiin, että tuleeko tästä musasta mitään tai kuinka paljon me ollaan saavutettu tästä kymmenien vuosien päästä. Se ei ole itsestäänselvyys, vaan pitää tehdä töitä, etenkin jos sattuu olemaan kotoisin pieneltä paikkakunnalta, kuten Loppi.

Hyvä sydän

“Oon mä joskus puhunu et oisin voinu Lopelle tulla vaik pitää musiikkituntei ja kertoo muutaki ku miten soitetaan ukkonnooa pianolla tai laulattaa junnui rintintinil 😀 ” Maiki aka Mikke Neuvonen

Rap-musiikille ominaisen kovan kuoren alla sykkii monesti hyvä sydän. Maiki on vuosien varrella auttanut monia junior-räppääjiä kohti unelmaansa.

-Maailma on kova paikka, musiikkibisnes on kova maailma. Täällä ei yksin pärjää kukaan, eikä mun mielestä kuulukaan pärjätä.

Puraise ensimaistiaiset

Maikin uunituoresingle julkaistiin perjantaina 7.8.2020 ja se on tulossa kaikkiin suoratoistopalveluihin, kuten Spotify, YouTube, iTunes ja Google Music.

Lopen Launosista lähtöisin olevat Maiki eli Mikke Neuvonen (vasemmalla) ja Samson eli Sami Tamminen (oikealla) ovat molemmat ponnistaneet Suomen rap-muusikin. Vuonna 2018 he tekivät vierailun Lopen ohjelmallisen kesätorin esiintymislavalle.

Launosista lähtöisin olevan Maikin instagram löytyy tiedoilla maikimusiikki. Maiki suosittelee ottamaan seurantaan myös toisen kotikylänsä räppärin, Sami Tammisen eli Instagramista Samsonmusiikki.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän