Lopen kunnan osallistuvaan budjetointiin on varattu yhteensä 20 000 euron potti. Kuntalaiset saivat ehdottaa perjantaihin 17.7. asti erilaisia osallistuvan budjetoinnin kohteita. Määräaikaan mennessä ehdotuksia tuli ympäri Loppea ja kaiken ikäisiltä kuntalaisilta yhteensä 41. Aivan kaikki ehdotukset eivät päässeet äänestysvaiheeseen, johon valikoitui yhteensä 27 kohdetta. Osallistuvan budjetoinnin äänestys käynnistyi maanantaina 27.7.

Kunnanjohtaja Mikko Salmelan mukaan samaa aihepiiriä olleet ehdotukset niputettiin yhdeksi kohteeksi. Jotkut ehdotukset karsiutuivat jatkokierrokselta sen vuoksi, että niitä ei olisi ollut mahdollista toteuttaa osoitetulla 20 000 eurolla tai niistä olisi aiheutunut muita merkittäviä vuotuisia kustannuksia, jolloin ne tulisi kunnanjohtajan mukaan ratkaista budjettivaiheessa.

-Jotkut ehdotuksista olivat kunnan toimivallan ulkopuolella, kuten ELYn teiden varsille ehdotetut kevyen liikenteen väylät. Näiden osalta kunta on yhteydessä ELY-keskukseen ja pyrkii edistämään sinänsä tarpeellisten ja hyvien ehdotusten toteuttamista, Salmela tiedotti.

Kuntalaiset voivat äänestää hyväksyttyjä ehdotuksia 27.7.-11.8.2020 välisenä aikana. Äänestys toteutetaan sähköisesti. Eniten ääniä saanut ehdotus tullaan toteuttamaan vuoden 2020 aikana, mikäli tarkoitukseen kunnan talousarviossa osoitettu 20 000 euroa siihen riittää. Päätöksen toteutukseen otettavasta ehdotuksesta tekee kunnanhallitus 17.8. kokouksessaan.

Äänestyksessä mukana olevat ehdotukset

 1. Leikkipuistoihin uusia välineitä ja leikkipuistojen perusparannus.
 2. Kuntoliikuntapisteen rakentaminen Kormuun, esimerkiksi koulun pihalle.
 3. Kaikille kunnassa koulutiensä aloittaville ikioma Aapinen, jota ei kerätä pois ja kierrätetä seuraavalle oppilaalle.
 4. Valvontakamerat kuntakeskukseen Kauppatien varrella sijaitsevaan Rinki-kierrätyspisteeseen väärinkäytösten ehkäisemiseksi ja yleisen siisteyden ylläpitämiseksi.
 5. Rahan käyttäminen Lopen alueelle tehtävään luonnonsuojelualueeseen.
 6. Lasten leikkipuisto Kormun alueelle.
 7. Kunnan yleisen siisteyden edistämiseksi kunta järjestää (vaikka 4 kertaa vuodessa) Lopen kunnan varikolle vastaanoton esimerkiksi painekyllästetylle puulle, vanhoille kalusteille ym. sekajätteelle, joita liian usein jätetään luontoon.
 8. Ojajärven uimarannan kehittäminen. Ehdotuksissa nostettiin esiin esimerkiksi pitkä laituri ja mahdollisesti hyppypaikat, rannan siistiminen, hienon hiekan lisääminen ja rannan tasoittaminen. Pöytäryhmien lisääminen piknikin viettoa ja ruokailua varten. Parkkipaikan laajentaminen ja tien parantaminen.
 9. Lisämääräraha Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemisen esimerkiksi yhdistysten kautta.
 10. Läyliäisten skeittialueen kunnostaminen.
 11. Kunnan ylläpitämien hiihtopaikkojen kehittäminen.
 12. Kunnan kuntopolkujen reunoille penkkejä sopiviin paikkoihin levähdystaukoja varten.
 13. Lopen kirkonkylän alueen yleisilmeen parantaminen esim. istutusten ja viherrakentamisen avulla.
 14. Kuntoportaat Launosiin.
 15. Kuntoportaat Läyliäisiin.
 16. Lasten liikennepuisto.
 17. Kunnollinen valaistus niihin leikkipuistoihin joiden yhteydessä on kuntoilulaitteita.
 18. Uuden kuntopisteen tekeminen kuntaan.
 19. Kukkapeltoja/niittyjä (esim. auringonkukkapelto) kunnan omistamien alueiden yleisilmeen parantamiseksi.
 20. Kunnassa olevien ulkokuntolaitteiden maisemointi kuntoilurauhan ja käytettävyyden saavuttamiseksi heillekin, joilla on esteitä tehdä liikuntasuoritteita julkisesti.
 21. Uuden tekonurmikentän käytettävyyden ja toiminnallisuuden lisääminen. Toimintaa palvelevia lisärakennelmia: esimerkiksi rinteeseen yksinkertainen katsomo, pukukopit/katos pelaajille, wc nurmikentän lähietäisyyteen, huvimaja kentän läheisyyteen.
 22. Uusia laitteita Elmolan kuntosalille.
 23. Lopen kirkonkylän koulukeskuksen liikunta-/pallopeli-alueen kehittäminen: esim. tekonurmi-alustainen tenniskenttä, katukorikseen ja katusählyyn soveltuva multisport-alusta, rantalentopallokenttä.
 24. Skeittiparkki kuntakeskukseen vanhalle torille.
 25. Aurinkosuojien/katosten rakentaminen kunnan päiväkotien pihoille suojaamaan lapsia ja henkilökuntaa.
 26. Kunta hankkii lajitteluun sopivia jäteastioita kouluihin, päiväkoteihin tai paikkoihin missä ihmiset liikkuvat.
 27. Kunnan vastuulla olevien luontoliikuntakohteiden kehittäminen.

Artikkelikuva: Liikunta ja kuntoilulaitteet esiintyvät eri tavoin monissa osallistuvan budjetoinnin äänestyskohteissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän